I efteråret 2016 samarbejdede Maistic med NGO’en Plastic Change om det fælles mål:
Mikroplastfri klude skal på supermarkedernes hylder.

Danskernes favoritklud – den lyserøde viscoseklud, der er fyldt med plast – var omdrejningspunktet. Maistic producerede i nært samarbejde med Plastic Change kluden i mikroplastfri version og fik fem supermarkedskæder til at lancere den i særlige kampagneuger, hvor Maistic og Plastic Change sammen lavede markedsføring og kommunikation på mikroplastfri alternativer og unødig plast i produkter.

Med 1 kroner pr solgt kampagne-pakke kunne Maistic sende 50.000 kr. til Plastic Changes arbejde.

Men også efterfølgende har samarbejdet haft stor effekt. Nu kan danskerne nemlig vælge plastfri klude, hver gang de handler. Det var målet. Og vi nåede sammen.

Vil du samarbejde med Maistic under det overordnede mål ’Less Plastic in this World’, så kontakt gerne ejer og direktør Heidi von Bülow på
+45 4075 1469
hvb@masitic.com

Nedenfor gengives artiklen, som blev offentliggjort i forbindelse med lanceringen af samarbejde til støtte for Plastic Change i 2016.
Maistic har løbende samarbejder med organisationer, foreninger og virksomheder, der på egen måde arbejder for Less Plastic in this World. Vil du vide mere, så kontakt os gerne på info@maistic.com

Sammen med miljøorganisationen Plastic Change sætter Maistic nu fokus på MIKROPLAST

Tekstilfibre af plast ligger højt på listen, når forskere undersøger, hvad mikroplast i havet består af. Samtidig er det en type mikroplast, vi som forbrugere nemt kan mindske – og helt undgå. Vel at mærke, hvis vi ved, hvad vi skal gøre.

Mikroplastik er et problem for miljøet, fordi det ikke opfanges i rensningsanlæggene. Det betyder, at de ikke-nedbrydelige små plaststykker siver ud i vandmiljøet, hvor det ender i bl.a. fisk og skaldyr.

Forskere arbejder med hypoteser om, at hormonforstyrrende stoffer i havmiljøet ”klæber” til de små plaststykker. På den måde udgør mikroplast et transportmiddel for kemikalier, der bliver optaget i fødekæden og dermed også i mennesker.
Derfor har Maistic dette efterår indgået et samarbejde med den danske miljøorganisation, Plastic Change, med det formål at udbrede kendskabet til mikroplast og fortælle om mulighederne for at mindske sin udledning af mikroplast fra sit eget hjem.

Og ikke mindst:
At introducere tydeligt mærkede mikroplastfri alternativer i supermarkederne.

Kun på den måde får vi som forbrugere et reelt valg og mulighed for at mindske vores egen tilgang af mikroplast til havet. Hvorfor kan du blandt andet læse lidt om her i et blogindlæg af Plastic Changes stifter, Henrik Beha Pedersen.

Samtidig er det naturligvis et håb, at de danske supermarkeder vil tage plast- og mikroplastproblematikkerne op og se på, hvordan også de kan arbejde hen mod løsninger, der kan mindske de plastudfordringer, der truer vor verden og vurderes så alvorligt som CO2 og drivhusgasser.

Så hvad gør vi?

Samarbejdets omdrejningspunkt er naturligvis en klud.

Vi kalder den ‘Mikroplast Nej Tak’ kluden efter budskaberne, der er trykt på de hvide klude, der er lavet af naturlig viscose af træfibre.
Kluden er et helt reelt og dagligt brugbart alternativ – vaskbar, blød og i lækker kvalitet – uden spor af plast.
5 supermarkedskæder har sagt ja til at sætte kluden på hylderne, hvilket samlet set er +1.100 butikker:

I katalog-uge 37 kan pakken med ’3 Altmuligklude Fri for Mikroplast’ fås i alle Netto, Bilka og Føtex-butikker.

Senere på efteråret følger alle Fakta og Kvickly-butikkerne efter.
Også ikke-kæde butikker og webshops har Mikroplast Nej Tak-kludene. Vil du forhandle dem, så kontakt MAISTIC.
Når du køber pakken med klude, kan du ikke kun vaske dem med god plast-samvittighed. Du støtter også Plastic Change’ arbejde og forskning med 1 kr. pr. pakke.

Derudover…

… sætter vi over efteråret fokus på, hvad du kan gøre – og hvordan.

Du vil møde de gode råd, der ofte ikke kræver andet end ændrede vaner.
Du vil møde årsagerne til, at du skal tage rådene seriøst.
Du vil møde den nye viden, der desværre sjældent er positivt for hverken sundhed eller miljø.

Og på de sociale medier vil du møde hashtagget #mikroplastnejtak .Det skal du være hjertens velkommen til at tage til dig og selv benytte.

Missionen

MAISTIC arbejder for flere ‘Fri for Mikroplast’ produkter på hylderne i supermarkedet, så du kan vælge plast fra og plastfri alternativer til. Det kræver arbejde på mange niveauer. Og det er arbejde, Maistic tager del i på mange forskellige måder – praktisk, politisk og globalt.

Helt basalt – så arbejder MAISTIC for at forhindre en trist beregning i at blive sandhed: At der er mere plast i havet end der er fisk i 2050.
Til den tid er lille Molly 35 år…

Det hjælper at købe produkter Fri for Mikroplast.

Her er meget mere om mikroplast

Vi har samlet en række links til artikler og videoer, der fortæller mere om mikroplast, hvad der sker, når mikroplast rammer fødekæden samt den nyeste forskning.

Kort video fra National Geographic, der kort fortæller om mikroplast

En enkelt fleecejakke fra outdoor-tøjproducenten Patagonia taber helt op til 250.000 syntetiske fibre under vask i vaskemaskine.

Tema fra Samvirke om hvad du selv kan gøre og 7 steder mikroplast gemmer sig

Tekstilbranchen vil i nyt initiativ finde løsninger mod plastplast

Fotos: Flashback Studio / Michael Hoffman Caspersen

Læs pressemeddelelsen fra MAISTIC og Plastic Change her:

PM – Mikroplast Nej Tak i danske supermarkeder. 30.8.2016

De gode råd mod mikroplast

#1 Derfor skal du bruge klude fri for mikroplast

Mange klude og tekstiler indeholder plastfibre. Disse fibre løsrives ved brug, slid og særligt ved vask, hvor de i tusindvis skylles ud via vaskevandet. Rensningsanlæggenes filtre kan ikke opfange de små fibre. På den måde ender der plast i hav, natur, dyr og fødekæde.
Når du vasker klude som den velkendte lyserøde med op til 50% polyester, rives der altså fibre løs – både viscosefibre, der er nedbrydelige, og polyesterfibre, der ikke er nedbrydelige – og dermed mikroplast.
Polyester i altmuligklude har ingen betydelig vaskeeffekt.
Når du køber altmuligklude Fri for Mikroplast – som Maistics – indeholder kluden ikke polyester eller andre plasttyper.

Også kunststoffer som elastan, nylon og særligt fleece taber mikroplast var slid og vask.

#2 Mikroplast i plejeprodukter

En anden stor kilde til mikroplast, som du kan mindske, er mikroplast tilsat produkter til personlig pleje og rengøring. Denne type kaldes ofte microbeads eller mikroperler.

Der kan fx være mikroplast i din tandpasta, skrubbecremer til ansigt og krop, i rengøringsmidler som skrubbecreme og skuremiddel og somme tider som pynt i form af små farvede perler – som altså er plastik.

Det kan være svært at se på varedeklarationer, hvilke produkter, der er mikroplast i. Udover at gå efter produkter, hvor skrubbemidlet tydeligt er beskrevet som værende naturligt, er Plastic Change derfor i gang med at lave en dansk version af mobil-app’en Beat The Microbead.
Med den kan man scanne en vare og se, om den indeholder mikroplast. App’en udkommer i september/oktober 2016.
Læs mere om app’en her

#3 Smid affald i skraldespanden

Det lyder simpelt, men tag det alvorligt. Naturligvis smider du ikke selv plast og affald i naturen. Alligevel går vi alle sammen forbi masser af plastaffald på gader og stræder, strand og natur hver eneste dag. Saml det op – ‘6 om dagen’ er en god start.