FAQ
om Maistic, vores produkter, arbejde og mission

Ja. Vi ved godt, at det med plast, plastfrit og komposterbart er svært…
Derfor har vi her skrevet svar på nogle af de spørgsmål, vi oftest møder. Flere steder er der links, så du kan læse mere.


Er alt Maistic komposterbart?
Nej. Vi arbejder i mange materialer – f.eks. også metal og glas. Men en ting er sikkert: Når vi arbejder med plastlignende polymerer, så er materialet og helst også selve produktet certificeret komposterbart – enten industrielt komposterbart eller hjemmekomposterbart.Må jeg smide Maistic i naturen?
Naturligvis ikke. Alt affald skal i skraldespanden. På langt de fleste af vores emballager er der allerede i dag råd om affaldssortering.


Er biobaseret altid komposterbart?
Nej. Det er en stor misforståelse, at fordi noget er biobaseret, så kan det nedbryde. Fx findes der bioplast-poser også i Danmark, som kaldes bioposer, men på ingen måde er nedbrydelige og reelt er almindeligt plastic. F.eks. er svanemærkede poser ikke nedbrydelige eller komposterbare. Det handler om molekylestrukturen. Du kan læse mere om det her.


Fortæl mig om kompost-certificeringerne
Lad os straks henvise dig til denne side, hvor vi fortæller om dem.


Hvorfor flækker jeres poser?
Det korte svar er: Det er det, der er meningen – altså at de går i stykker over tid.
Maisticposer er certificeret hjemmekomposterbare. Det betyder, at de skabt til at nedbryde med madaffald ved en temperatur på 20-30 grader og blive til kompostnæring til planter. Bakterier og enzymer fra madresterne er langt det vigtigste i processen fra pose til kompostjord. Fugt, ilt og temperatur spiller også ind – og det er forhold, der forekommer alle vegne, også hjemme i køkkenskuffen og på hylden ude i supermarkedet. Derfor har vi sat ‘Ofte God Efter’-dato på æskerne, så både butikker og du kan holde øje med, hvornår poserne ved gennemsnitlige opbevaringsforhold måske begynder at blive porøse. Ofte holder de fint flere måneder efter datoen – det er nemt nok at tjekke. Poserne hverken rådner eller ødelægger din mad, når ‘de bliver gamle’ i skuffen. Det skal du ikke være bekymret for.


Hvorfor er der dato på Maistic-poser?
Accordion Item 1 Content Goes Here


Er Maistic vegan friendly?
Ja. Maistic har i øjeblikket kun et produkt, der ikke er vegan friendly, nemlig vores komposterbare tandtråd i glasflakon. Tandtråden har desværre stadig bivoks-coating.


Er bionedbrydeligt og komposterbart det samme?
Nej! Bionedbrydelighed er blot et af kravene til anprisningen og mærkningerne for komposterbart. Komposterbart er veldefineret i nationale og internationale standarder, bl.a. i EU-standarden for kompost, EN13432, hvorfor certificeringerne er at betragte som affaldshåndterings-mærkninger. Ordet bionedbrydeligt (biodegradable) har derimod ikke en fast standardiseret definition og betyder blot, at materialet går i stykker – over hvor lang tid, vilkårene for nedbrydning og hvad det nedbryder til, er ikke en del af ordet og anprisningen. Derfor bliver ordet misbrugt – fx finder du også i danske butikker og webshops plastic, der betegnes bionedbrydeligt. Det er en skam.
Derfor er hovedreglerne: Kig efter kompostmærkningerne eller PlasticFreeTM-mærket. Og køb aldrig noget, der kun er beskrevet og anprist bionedbrydeligt.


Kommer Maistic ud og laver foredrag?
Det kan du tro. Udover at deltage som taler på konferencer, snakke med politikere og generelt være offentlig fortaler for Less Plastic og en grønnere affaldshåndtering af bioaffald og emballager i Danmark og andre lande, så tager Maistic-stifter Heidi von Bülow ofte ud og fortæller om plastproblematikker, mikroplast, Less plastic-løsninger og meget mere. Er I som klasse, forening eller virksomhed interesseret i at høre mere om muligheden for oplæg og foredrag, så kontakt os på info@maistic.com


Kan min butik forhandle Maistic?
Kontakt Maistics salgsafdeling på salg@maistic.com for at høre mere om muligheden for at blive forhandler.


Jeg kan ikke finde jeres webshop
Det er der en simpel årsag til – Maistic har ikke nogen webshop. En væsentlig del af arbejdet for Maistics mission ‘Less Plastic in this World’ er tilgængelighed. Vi kæmper for, at alle nemt skal kunne vælge et plastfrit alternativ, hvis de ønsker det – ligesom man kan vælge økologisk eller konventionelt dyrket mad. Derfor bruger vi vores tid på at udvikle og producere produkter, som egner sig til detailhandel og supermarkeder, og lader dem – supermarkeder, økobutikker, webshops og distributører af emballager mm – sælge vores produkter. Du finder masser af danske webshops på vores forhandlerliste.


Jeg vil gerne købe komposterbare bæreposer
Maistic producerer poser og emballageposer i mange forskellige designs, størrelser, med og uden tryk, til forskelligt brug, i flere slags komposterbare bioplasttyper osv. For standard-indkøbsposer med eget tryk er mindsteproduktionen 30.000 stk. Skal du bruge færre end dette, forhandler vores distributør Antalis forskellige Maistic-bæreposer i kasser fra 250 stk.


Hvordan skal jeg affaldshåndtere Maistic?
På emballagerne står der mere om, hvordan det enkelte produkt kan affaldshåndteres. Du kan også finde produktet her på siden og læse mere.


Min kommune siger, at komposterbare bioposer skal til brændbart
Så skal du lytte til din kommune. Kort forklaret er der to slags bioaffaldshåndtering: Den ene laver alene energi (biogas), og her er komposterbare bioposer og bioemballager uvelkomment. Den anden laver både energi (biogas/strøm) og kompost, dvs naturlige næringsstoffer, der kan og må erstatte kunstgødning og altså komme tilbage til naturen.
I Danmark er stort set alle anlæg til bioaffald alene biogasanlæg. Faktisk er Danmark et af de lande i Europa, hvor kompostering af bioaffald er allermest sjældent. Stort set alle andre lande opprioriterer kompostering og komposterbare materialer i disse år, særligt efter EUs krav om fremme af indsamling og håndtering af netop bioaffaldet. Maistic arbejder tæt sammen med det største bioaffaldsanlæg i Danmark, der både laver energi og kompost, Biovækst / Solum, og hvor både vores poser, emballager, engangsservice, takeawayemballage og meget andet er velkomment. Kontakt os, hvis vi skal hjælpe din virksomhed med en full circle bioaffaldshåndtering fra produkter til kompost.


Hvordan søger jeg job eller praktikplads hos Maistic?
Du er altid velkommen til at sende os en uopfordret ansøgning på job@maistic.com . Ønsker du, at vi gemmer den i længere end tre måneder, så er du grundet GDPR-reglerne nødt til at sende den med brev. Vores adresse står nederst her på siden.


Hvor er varerne produceret?
Maistic producerer primært i Østen. Det er der mange årsager til. Som producent bestiller vi store mængder, der som hovedregel transporteres hjem på skib i containere. Skibsfragt er blandt de mest klimavenlige transportformer . Havde vi produceret i Europa, så ville transportformen være lastbil, som er væsentligt mere belastende end skib. Vi har undersøgt og forsøgt togfragt, men hverken tidsmæssigt, økonomisk, praktisk eller CO2-mæssigt er det en fordel, da størstedelen af fragttog fortsat er gammeldags dieseltog.
Dertil kommer at store dele af det, Maistic sælger slet ikke laves i hverken Danmark eller Europa, hverken som færdigvare eller råvare. Og hvis det gør, så er nogle af råmaterialerne alligevel transporteret hjem fra netop Østen, ikke mindst når det gælder komposterbart bioplast; hvilket nemt kan betyde flerdobbelt transport samlet set. Maistic benytter i Østen kun BSCI-certificerede fabrikker, hvilket sikrer gode arbejdsvilkår.
Vi er desuden både FSC-certificeret (bæredygtigt træ) og GOTS-certificeret (bæredygtigt bomuld). Vi arbejder kontinuerligt på at sætte stadig flere klima- og miljørigtige hakker ved vores produkter og emballager. Plastfrit går vi dog ikke på kompromis med.


Kan majsen i jeres poser spises?
Nej. Når majs er en del af det biobaserede indhold i vores poser, så benyttes en majstype, der er særligt stivelsesholdig og hverken beregnet til menneske- eller dyreføde. Der bruges også andre typer stivelse, fx fra kartofler og andre rodfrugter. I videst muligt omfang bruges naturligvis rester og skræller.


Er der bioplast i alt, hvad Maistic sælger?
På ingen måde. Vi har masser af produkter og emballager, der intet har med bioplast at gøre. Faktisk bruger vi helst kun bioplast, når det er nødvendigt. Det kan være fordi et produkt skal bruges ifm væsker, f.eks. poser, tandbørster eller som foring i en komposterbar kop, som klæber for andre plastfri materialer og fibre eller til vaskbare flergangsting som bøtter o.lign.


Kan man købe Maistic i udlandet?
Det kan du tro. Maistic forhandles i dag i 20 europæiske lande, også i store europæiske supermarkedskæder. Nogle af vores distributører, agenter og samarbejdspartnere er nævnt her og de kan hjælpe med lokale forhandlere. Søger du Maistic i andre lande end disse, så kan vi måske hjælpe dig videre, hvis du kontakter os her.