Anbefaler I hjemmekompostering?

I udgangspunktet nej.

Men sætter du dig ind i at gøre det ordentlig – hvorfor så ikke.

Hos Maistic har vi den helt klare holdning, at alt, hvad vi køber, er affald, når vi er færdige med at bruge det. Om det er æbleskrog eller komposterbare poser. Og affald skal i skraldespanden.
Er det en skraldespand, som din kommune tømmer og håndterer, er det vigtigt, at du affaldshåndterer efter deres lokale retningslinjer.

Hos MAISTIC forhandler vi ikke plastfri og komposterbare produkter, for at du kan smide det i naturen. Det pynter ikke derude, og begrebet ’komposterbart’ må aldrig blive en undskyldning for affald andre steder end i skraldespanden.

Vil du kompostere derhjemme

er der et par grundlæggende ting, du skal have på plads.
En bunke med haveaffald i baghaven kalder vi i Danmark en kompost. Det er det ikke rigtig, og det er ikke et sted, hvor du affaldshåndtere hverken dit madaffald eller de af Maistics ting, som kan hjemmekomposteres.
Hjemmekompostering bør ske i en lukket beholder. Der kan du kontrollere indhold, fugt, bakterieflora og til en vis grad temperatur – alt sammen vigtige elementer for at nedbrydning til kompost sker bedst og hurtigst, og at du får den bedste næring til dine planter – for det er jo det kompost er: Naturlig næring. Og den ‘mad’ til dine planter give det bestemt mening at optimere.

Derfor skal du sætte dig ind i, hvad du smider i komposten. Det er der masser af gode guides til på nettet og i bøger.

Kig efter mærket OK Compost Home

Størstedelen af vores poser har det mærke, og det betyder, at det er skabt til at nedbryde til kompost sammen med madaffald i et miljø, du kan skabe derhjemme – du kan læse mere om mærkningen og kravene her. Nedbrydning af en pose sker ikke over natten – det gør det heller ikke, hvis du vil kompostere et sugerør, der består af et hvedestrå og intet andet. Det er en proces – en proces, som du kan speede op ved at sætte dig ind i komposteringens kunst.

Produkter med mærket OK Compost eller tilsvarende ‘Industrial Compost’-mærker skal du aldrig smide i hjemmekomposten.
De er skabt til at nedbryde under de høje temperaturer, som madaffaldet i store kommunale og industrielle anlæg naturligt opnår, netop fordi kompostprocessen plejes, og fordi bunker og beholdere er store nok. I de anlæg er temperaturen 60 og op mod 75 grader – det kan du ikke skabe derhjemme.

Hos Maistic arbejder vi for, at vi også i Danmark får flere af den type anlæg, der både laver biogas/strøm og efterfølgende komposterer mad og evt. emballage og poser til naturlig næring til vore planter og jorde.

Det giver mening af mange årsager – mindre plast om din mad, mindre plast i din skraldespand, mindre plast om fødevarer generelt, mindre emballage der ender til forbrænding – faktisk også mindre mad, der ender til forbrænding, mere biobaseret emballage.
Og faktisk også nemmere affaldshåndtering.

Vil du vide mere om komposterbart?

Kontakt os gerne. Klik her

MILJØ

Som producent er vores ansvar globalt. Vi skaber arbejdspladser, mindsker CO2 og øger miljøbevidstheden. Og kalder kun varer med kompost-certificering for komposterbart. Så er dokumentationen er på plads.

UDVALG

Udviklingen inden for bioplast går stærkt. Nye råmaterialer med nye egenskaber kommer til hele tiden. Fordi MAISTIC har mange samarbejdspartnere, er mulighederne nærmest uendelige.

PRIS

Er du bekymret for prisen på MAISTICs produkter? Det kan vi godt forstå. Men lad os give det et skud. Oftest bliver vore kunder positivt overraskede – også over prisen på redesign. Vil du overraskes?

SAMARBEJDE

Vi er ikke drevet af begrænsningens kunst. Vi er nysgerrige. Og ærgerrige på vore kunder og samarbejdspartneres vegne. Vi vil det bedste. For dig. Du er vores ambassadør – i dag og igen i morgen