50.000 kr. til Plastic Change – og hvorfor din stemme af afgørende i kampen mod mikroplast

Maistic og Plastic Change – den danske miljøorganisation, der kæmper for et plastfrit hav – slog i efteråret kræfterne sammen i kampen mod mikroplast. Missionen var helt klar: Der skulle mikroplastfri klude på supermarkedernes hylder. Hvorfor?

  • Supermarkedet er vores primære indkøbssted – der er det nemmest og mest bekvemt at købe ind og vælge de plastfyldte lyserøde klude fra.
  • Udledning af mikroplast er et nyt miljøhensyn, som bekymrer mange danskere. Produkter uden overflødig plast – eksempelvis plastik i vores rengøringsartikler – er et sted, vi som forbrugere nemt, billigt og uden store vane-ændringer uhyre nemt kan gøre en forskel.
  • Og ikke mindst: Supermarkeder er stærke aktører på forbrugerområdet. Kun med deres støtte kan vi komme plastforurening og de lyserøde plastfyldte klude til livs. Og allerhelst helt væk fra supermarkedernes hylder.

Missionen lykkedes

I efterårets kampagneperiode tog 5 supermarkedskæder den særlige kampagneklud til sig og markedsførte og solgte den til fordel for Plastic Change.

Med 1 krone pr solgt pakke klude blev det til 50.000 kr, som Plastic Change har fået og nu kan bruge til forskning og oplysning om mikroplast.

Med 3 klude pr. pakke kom der 150.000 mikroplastfri klude ud i danskernes køkkener.

Det er mange. Og miljøet blev med kampagnen sparet for millioner af små stykker plastik.

Men kampagnen satte også en kædereaktion i gang

Nøjagtig som håbet, så fik supermarkedernes indkøbere øjnene op for forbrugernes krav mikroplastfri rengøringsartikler. De tog kludene i fast sortiment. Og i dag, fem måneder efter kampagnestart, kan du få mikroplastfri altmuligklude i 5 supermarkedskæder, præcis når du har lyst.

Dermed har kampagne bevirket, at miljøet allerede er sparet for adskillige millioner stykker mikroplast.

Maistics pakke med 5 klude Fri for Mikroplast – eller bare Maistic-kludene, som vi ofte ser dem kaldt – ligger nu fast på hylderne i SuperBrugsen, Irma, føtex, Bilka og Kvickly. Netto og fakta har dem somme tider, men ikke fast.

Forbrugeraktivisme – det virker

Hvad du måske ikke ved, er at flere af kæderne tog beslutningen om at lægge mikroplastfrit på hylderne PÅ GRUND AF DIG.

Rigtig mange af jer skrev på butikker og supermarkeders Facebooksider, skrev til deres forbrugerservice-afdeling og spurgte i butikkerne, om de ville få dem. I tog begejstrede billeder af jeres køb andre steder og taggede på livet løs på Facebook og Instagram. Fortalte, at I gerne ville købe maistic-kludene hos dem.

I forlangte at kunne købe mikroplastfrit. I forlangte muligheden for at kunne vælge plastforurening fra.

Og I spurgte ikke kun supermarkeder. I spurgte også andre butikker, webshops, virksomheder med en miljøprofil, kommuner og rengøringsfirmaer.

Og ved du hvad? De lytter.

Vi ved det, for det er os, der har svaret på telefonen og mailen, hørt deres ’kunderne vil have det og det vil vi også’, sendt varerne afsted, set deres opslag på Facebook efterfølgende: ”Værsgo – nu kan du også få de mikroplastfri klude fra Maistic hos os”. Og set jeres begejstring, jeres delinger, jeres ‘YES, jeg kommer med det samme’.

Din stemme bliver hørt. Hver eneste uge får Maistic nye kunder og nye forhandlere. Ene og alene på grund af dig og dit krav om LESS PLASTIC IN THIS WORLD.

For det vil vi gerne sige tak. Og for søren da – BLIV VED for miljøets skyld. Der er stadig ikke mikroplastfri alternativer overalt. For Maistic og Plastic Change ender missionen ikke, før de lyserøde plastfyldte er helt væk og erstattet af klude uden plastik.

This is microplastic DUST 😱
We used this kitchen sponge for just 4 seconds... Only four seconds... 😳

Plastic sponges like these = plastic pollution. 
They shouldn’t be used. Neither indoors, nor outdoors.
Why?
Ordinary kitchen sponges contain 3 types of plastic: Polyurethane, polyester and nylon. 
The last two mentioned are used for the scourer side = the side you see falling apart in the video. Both of these plastic types are often found as plastic pollution on land as well as in sea. 
You probably know polyester pollution coming from fleece, clothes, cloths etc. Nylon was recently found 😨 in the flesh of fish for human consumption by Malaysian scientists... The microplastic dust is so small, some of it WILL end up in nature. Through drains and sewers to the sea, as not all of these very small particles will be taken by filters. 
But also notice this: When you use these sponges, small green plastic particles are left in the still wet surface. When moist is gone, the microplastic pieces will fall to the ground – to you floors, tiles etc. Not all of that dust will be catched by vacuuming the floors... And it will never be caught, if you use the sponge outside.

STOP using kitchen scrubbers. Today !! This video is exactly why Maistic made these 3 new scrubber sponges. 
They are plastic free, fully biobased – and NOT single use. Just put them in the dishwasher to use again and again and again…. Available in supermarkets - and price is definitely reasonable ❤️😅 About the Malaysia study, read here: http://www.independent.co.uk/environment/plastic-microparticles-fish-flesh-eaten-humans-food-chain-mackerel-anchovy-mullet-a7860726.html

#microplastics #savetheoceans #love_natura #greenliving #eco #biobased #thestoryofstuff #swimming #kitchendesign #zerowaste #stopplasticpollution #plasticfree #lovenature #norganic #beecoshop
This is microplastic DUST 😱 We used this kitchen sponge for just 4 seconds... Only four seconds... 😳 Plastic sponges like these = plastic pollution. They shouldn’t be used. Neither indoors, nor outdoors. Why? Ordinary kitchen sponges contain 3 types of plastic: Polyurethane, polyester and nylon. The last two mentioned are used for the scourer side = the side you see falling apart in the video. Both of these plastic types are often found as plastic pollution on land as well as in sea. You probably know polyester pollution coming from fleece, clothes, cloths etc. Nylon was recently found 😨 in the flesh of fish for human consumption by Malaysian scientists... The microplastic dust is so small, some of it WILL end up in nature. Through drains and sewers to the sea, as not all of these very small particles will be taken by filters. But also notice this: When you use these sponges, small green plastic particles are left in the still wet surface. When moist is gone, the microplastic pieces will fall to the ground – to you floors, tiles etc. Not all of that dust will be catched by vacuuming the floors... And it will never be caught, if you use the sponge outside. STOP using kitchen scrubbers. Today !! This video is exactly why Maistic made these 3 new scrubber sponges. They are plastic free, fully biobased – and NOT single use. Just put them in the dishwasher to use again and again and again…. Available in supermarkets - and price is definitely reasonable ❤️😅 About the Malaysia study, read here: http://www.independent.co.uk/environment/plastic-microparticles-fish-flesh-eaten-humans-food-chain-mackerel-anchovy-mullet-a7860726.html #microplastics #savetheoceans #love_natura #greenliving #eco #biobased #thestoryofstuff #swimming #kitchendesign #zerowaste #stopplasticpollution #plasticfree #lovenature #norganic #beecoshop

Skriv et svar